Generació Digital: PACMAN

LABERINT DE PASSIONS

Hi ha en el mòn dels videojocs autèntiques icones indiscutibles. Més enllà de la seva associcació amb sistemes concrets, jocs com Pac-Man han sigut una revolució cultural i generacional, posant les bases del que després seguirien altres "personatges" com Sonic o Mario.

Ens endinsem doncs en el laberint de Pac-Man en busca de les càpsules de Història que els nostres Game Màsters ens han preparat.

Sunday, July 23, 2006

Toru Iwatani: Perfil d'un creador


Toru Iwatani va nèixer el 1955 i entrà a Namco el 1977 amb la funció de dissenyador. Junt amb el programador Hideyuki Mokajima i altres empleats de Namco, va tenir la pensada de realitzar un videojoc que s'apartes dels canons actuals ( 1980) fortament influenciats per l'èxit de Space Invaders. Volia un joc colorista, no bèlic, que atragués per iguals nois i noies. La idea d'un joc d'habilitat al voltant d'un personatge que anés menjant peces ja els rondava pel cap quant l'èquip de disseny va fer una, ara ja "llegendaria", visita a la pizzeria. Un cop retirada la primera porció, davant d'Iwatani aparegué el personatge que tant estaven buscant. Acabava de neixer "Puck-Man".

L'original nom del personatge, es basa en la onomatopeia japonesa Paku-Paku, que es traduiria com "menja-menja", i és el so que fa Pac-Man al moure's pel laberint. Amb l'exportació als USA, es va temer que els adolescents ratllessin les máquines per convertir la P en una F i obtenir una més que evident obscenitat, per la qual cosa es va rebatejar Pac-Man.

Malgrat Iwatani ha realitzat altres jocs per a Namco com Libble Rabble, o més recentment Alpine Racer o Point Blank, aquest no han arribat mai a passar de jocs discrets sense fer ombra al seu il·lustre antecessor ( potser amb l'excepció de Time Crisis) que amb un èxit sense precedents i versions per a la totalitat dels sistemes apareguts fins a la data, segueix tenit tant de futur ara com fa exàctament 26 anys!

Entrevista a Iwatani

Entrevista a Masaya Makamura , director de Namco

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Este tio es dios

1:37 AM  
Anonymous Anonymous said...

naucil veliko

4:16 PM  

Post a Comment

<< Home